1ο Φεστιβάλ Βάλιας – Πατρίκι – Γαστριά

Περισσότερο από 400 Πατρικιώτες και Γαστριώτες συμμετείχαν στην εκδήλωση στην οποία γιορτάσαμε το πρώτο φεστιβάλ Βάλιας που έλαβε χώρα την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στην αίθουσα δεξιώσεων Κοσμύρια στην Αραδίππου. Πατρικιώτες μαζί με τους κοντοχωριανούς μας Γαστριώτες συναντηθήκαμε ξανά και θυμηθήκαμε τα ωραία χρόνια που περνούσαμε στα χωριά μας. Η εκδήλωση άφησε πολύ καλές εντυπώσεις γι’ αυτό και οι περισσότεροι ζήτησαν να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Εσπερινός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Τελέστηκε ο εσπερινός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις 7 Νοεμβρίου 2018 στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στις Κόκκινες Λάρνακας. Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα της εκκλησίας.

Μνημόσυνο για τον ´Ηρωα Καταδρομέα Μανόλη Μπικάκη

Στις 14 τού Σεπτεμβρίου τελέστηκε το μνημόσυνο του ήρωα του 1974 Μανόλη Μπικάκη στο χωριό Αμύγδαλος στα Αστερούσια Όρη Ηρακλείου στην Κρήτη.
Ο κοινοτάρχης Πατρικίου, Παναγιώτης Νικηφόρου κατέθεσε στεφάνι ως καταδρομέας της 33ης Μ.Κ. αλλά και ως κοινοτάρχης του αγαπημένου μας χωριού.
Ο κοινοτάρχης εκφράζει τις ευχαριστίες του στα αδέλφια του ήρωα τόσο για τη φιλοξενία που του πρόσφεραν, όσο και την ευκαιρία που του έδωσαν να κάνει μία σύντομη ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στο θάρρος και την ανδρεία που είχε ο ήρωας να σταματήσει μία ίλη αρμάτων των Τούρκων και μετά αφού του απόμειναν δύο βλήματα στο αντιαρματικό όπλο τα εκτόξευσε πάνω σε αποθήκη με αρκετούς τούρκους στρατιώτες. Όλα αυτά συνέβησαν στη Σχολή Γρηγορίου στη Λευκωσία!
Ο κοινοτάρχης, αφού ευχαρίστησε την οικογένεια για την ανεκτίμητη προσφορά του αθάνατου ήρωα, Μανόλη Μπικάκη για την Κύπρο. Πρέπει να είναι περήφανοι για τον αδελφό τους. Αιωνία του η μνήμη!

 

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑ! ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΜΠΙΚΑΚΗ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΣΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ. ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ!

Posted by Stavros Vitalis on Saturday, 15 September 2018

 

 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗ

ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗ

Αγαπητοί χωριανοί πατριτζιώτες σήμερα 14 Αυγούστου κλείνουμε 44 χρόνια πού αφήσαμε το αγαπημένο μας χωριό καί πήραμε τον δρόμον προς την προσφυγιά . Δυστυχώς οι πολιτικοί μας και οι μεγάλες δυνάμεις δεν μας έδωσα ακόμη μία λύση για την επιστροφή μας ώστε μετά από τόσα χρόνια ακόμα ν αγωνιζόμαστεν και να περιμένουμε την ευλογημένη ακόμη εκείνη μέρα τής Επιστροφής μας!
Ως πρόεδρος τού μικρού αξέχαστου χωριού μας θέλω να σας ευχαριστήσω πού αρχίσαμε και μαζεύονται όλον καί περισσότερος κόσμος γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον ιδίως οι νεολαία μας.
Φαίνεται ότι το σύνθημα μας ένας για όλους καί όλοι για ένα άρχισε να λειτουργεί απόδειξη η βοήθεια πού προσέτρεξαν μαζικά οι χωριανοί μας για να βοηθήσουν την κόρη της Ντίνας του Λευτέρη για μια επέμβαση καί προτρέπω όσους ακόμη δεν έστειλαν βοήθεια καί μπορούν ας το πράξουν τώρα θα νοιώσουν καλύτερα ότι έπραξαν τό καθήκον τους έναντι ενός συνανθρώπου μας πού χρειάζεται την βοήθεια τους!
Εύχομαι σε όλους καλό δεκαπενταύγουστο καί η Μεγαλόχαρης νά σάς χαρίσει όλους σας προσωπικά ευλογία αγάπη χαρά υγεία και ευτυχία!
Ψηλά το κεφάλι με θετική ενέργεια καί υπομονή όλα θα πάνε προς το καλύτερο.
Σάς χαιρετώ με απεριόριστη αγάπη και περηφάνεια ο πρόεδρος σας.!
Παναγιωτης Νικηφορου

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΧΩΡΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΛΟΣΣΙ ΛΕΜΕΣΟΥ

Περισσότερο από εκατό Πατρικιώτες συμμετείχαν στην εκδήλωση που έλαβε χώρα το Σάββατο 28 Ιουλίου στο εστιατόριο – πάρκο στο συνοικισμό Κολοσσίου έναντι από την εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα και της Αγίας Φωτεινής. Η συνάντηση έγινε για πρώτη φορά στη Λεμεσό, έτσι ώστε να συναντηθούν οι Πατρικιώτες της Λεμεσού και Πάφου, μιας και οι περισσότεροι χωριανοί μας είναι στη Λάρνακα. Η εκδήλωση είχε τεράστια επιτυχία.

Η συνάντηση ήταν δωρεάν προσφορά από το κοινοτικό Συμβούλιο και το σωματείο Αρχάγγελος Μιχαήλ Πατρικίου.

 

 

 

 

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΥΚΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟ ΣΤΟ ΜΕΝΟΙΚΟ

Εκατό περίπου Πατρικιώτες συμμετείχαν στην εκδρομή που έλαβε χώρα την Κυριακή 1η Ιουλίου. Πρώτα προσκυνήσαμε στην εκκλησία του Αγίου Κυπριανού στο Μένοικο και ακολούθως πορευτήκαμε για την Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου. Απολαύσαμε το γεύμα μας στο χωρίο Πρόδρομος.

Η εκδρομή ήταν δωρεάν προσφορά από το κοινοτικό Συμβούλιο και το σωματείο Αρχάγγελος Μιχαήλ Πατρικίου.

 

 

 

 

 

ETHΣIO EΘNIKO MNHMOΣYNO TΩN ΠEΣONTΩN AΓΩNIΣTΩN EOKA 1955-59

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ TO ETHΣIO EΘNIKO MNHMOΣYNO TΩN ΠEΣONTΩN AΓΩNIΣTΩN EOKA 1955-59
THΣ EΠAPXIAΣ AM/ΣTOY ΣTON I.N. AΓIOY PAΦAHΛ ΣTHN ΞYΛOTYMΠOY.
ΠΡΟΟΕΣΤΕΙ O ΠANIEPOTATOΣ MHTPOΠΟΛΙΤΗΣ KITIOY XPYΣOΣTOMOΣ.
EΠIMNHMOΣYNO ΛOΓO ΕΚΦΩΝΗΣΕ Ο ΠPOEΔPOΣ THΣ ENΩΣHΣ κ. ΦΩTOΣ ΠAΠAΔOΠOYΛOΣ .
KATAΘEΣH ΣTEΦANΩN ΣTO MNHMEIO HPΩΩN ΣTH ΞYΛOTYMΠOY.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΔEΞΙΩΣH ΣTA EΘNIKOΦPONA ΣΩMATEIA “KIMΩN” ΞYΛOTYMΠOY.

 

Μνημόσυνο του ηρωομάρτυρα Γιαννάκη Στεφανίδη

Στις 11/02/2018 τελέστηκε στον Ιερό Ναό αγίου Προκοπίου στο Μετόχι της Μονής Κύκκου το ετήσιο μνημόσυνο του ηρωομάρτυρα τομεάρχη της ΕΟΚΑ, Γιαννάκη Στεφανίδη και του πατέρα του, ιερέα Ανδρέα Στεφανίδη. Έγινε απαγγελία ποιήματος για τον ήρωα από το συγχωριανό μας Γιώργο Καϊττάνη και κατάθεση στεφάνου από τον Κοινοτάρχη Πατρικίου, Παναγιώτη Νικηφόρου.

 

Κατάθεση στεφάνου από το Κοινοτάρχη Πατρικίου

 

 

Απαγγελία του ποίηματος για τον ήρωα Γιαννάκη Στεφανίδη, από το συγχωριανό μας Γιώργο Καϊττανη

 

 

Video με μερικές απο τις ομιλίες απο το μνημόσυνο εις Μνήμη του κ.Γιαννάκη Στεφανίδη το 2016

 

 

 

Πανίκος Ιακώβου

Πανίκος Ιακώβου

 

               Η μητέρα του η Πελαγία ήταν από το Πατρίκι, κόρη του Κυριάκου (Τζιρκάτζιη) Τρισβέη και κόρη της Λεώνας Κώστα. Ο πατέρας του ο Επιμανώντας Ιακώβου από Αμμόχωστο, έφυγε νέος. Είχε και ένα μικρότερο αδελφό, επίσης αθλητή και γυμναστή τον Άντη. Ή Πελαγία διατηρούσε στο ισόγειο του σπιτιού της ένα μικρό μπακάλικο.

                Ο Πανίκος Ιακώβου παντρεύτηκε τη Γεωργία Καρσερά από την Άχνα και έκαναν 3 παιδιά. Το Νώντα, τον Ανδρέα και το Μάριο.

Από μικρός στα σπορ

            Γεννήθηκε το 1941 στην Αμμόχωστο και φοίτησε στο δημοτικό από το 1941 μέχρι το 1953. Καλός μαθητής με εμφανή κλήση στον αθλητισμό. Όταν άρχισε να φοιτά στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου είχε την τύχη να έχει σαν καθηγητή του τον χαρισματικό, Αντώνη Παπαδόπουλο. Ακολουθώντας σαν ευαγγέλιο τις συμβουλές και τις υποδείξεις του, ο νεαρός Ιακώβου εντάχτηκε στις ομάδες ποδοσφαίρου, κλασσικού αθλητισμού και αθλοπαιδιών. Η πρόοδός του ήταν ραγδαία. Μαθητής της 4ης τάξης κερδίζει θέση στην ομάδα ποδοσφαίρου του γυμνασίου. Ένα χρόνο μετά γίνεται βασικός οπισθοφύλακας στην Ανόρθωση. Δεκαεφτά χρονών παιδί, στα 1958 κερδίζει το πρωτάθλημα με την Ανόρθωση. Η περίοδος Σεπτέμβριος 1958 – Ιούνιος 1959 ήταν απίστευτη. Ο Ιακώβου αναδεικνύεται παγκυπριονίκης στον ακοντισμό, ενώ με τις επιδόσεις του στη σφαιροβολία, στον δίσκο, στο ύψος και στις σκυταλοδρομίες, κερδίζει τον τίτλο του πολυνίκη αθλητή. Συν όλα αυτά και το κύπελλο ανεξαρτησίας με την Ανόρθωση.

Στην Ελλάδα

            Σύντομα ήρθε η ώρα των σπουδών και ο Ιακώβου μετέβη στην Αθήνα. Ο Παναθηναϊκός είχε ήδη παρακολουθήσει τον νεαρό αθλητή και αμέσως κινήθηκε για να τον εντάξει στη δύναμή του. Εξασφάλισε την ελευθέρα του από την Ανόρθωση και ανέλαβε τα έξοδα σπουδών και διατροφής του Ιακώβου. Παίζει τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό δίπλα στον Δομάζο, τον Λινοξυλάκη και τον Παπαεμανουήλ. Προσφέρει τα μέγιστα, καταξιώνεται και αποκτά εμπειρίες. Από τους πρώτους μήνες της παρουσίας του στην Αθήνα γίνεται βασικό στέλεχος των Εθνικών Νέων και Ελπίδων Ελλάδας. Ξεχωρίζει σε σημείο που παίρνει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.          Επιστροφή σε Κύπρο και Ανόρθωση. Τελειώνοντας τις σπουδές και έχοντας το δίπλωμα καθηγητή φυσικής αγωγής, ο Ιακώβου επιστρέφει στη Κύπρο το 1962. Διορίζεται στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και παράλληλα επιστρέφει στην Ανόρθωση. Η «Κυρία» κερδίζει το πρωτάθλημα του 1963 και ο 22χρονος τότε Ιακώβου θα τιμηθεί με το αριστείο της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, ως ο ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Μετά την τουρκανταρσία του 1963-64 και ενώ αγωνίζεται στην Ανόρθωση, ο Ιακώβου, σε συνεργασία με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, δημιουργούν υποδομές ώστε το σωματείο της Αμμοχώστου να δημιουργήσει αξιόμαχες ομάδες καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και μπιτς-βόλεϊ. Ο Ιακώβου αγωνίζεται και σε αυτές τις ομάδες. Είναι παράλληλα αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής στο κολύμπι και το 1967 λαμβάνει από την ΕΑΚ το βραβείο του κορυφαίου κολυμβητή της δεκαετίας. Συν αυτό, του απονέμεται και το έπαθλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στην Εθνική. Στα 1969 αποφασίζει να τερματίσει την καριέρα του. Αρχίζει άμεσα σπουδές σε διακεκριμένες σχολές προπονητικής, έχοντας μάλιστα και διακρίσεις. Στους πάγκους Οι γνώσεις και τα προσόντα του τον έκαναν πάντα περιζήτητο τεχνικό. Το 1970-71 αναλαμβάνει την Ανόρθωση και την οδηγεί στην κατάκτηση του κυπέλλου. Το 1973 κάθεται στον πάγκο του ΑΣΙΛ και τον οδηγεί πίσω στην Α’ Κατηγορία. Ακολουθούν θητείες σε Απόλλωνα (75-77), ΕΠΑ, στις Εθνικές Νέων και Ελπίδων. Αποκορύφωμα η επταετία στην Εθνική Ανδρών. Διετέλεσε για μία πενταετία Πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών, τον οποίο ενέταξε και στον Πανευρωπαϊκό Σύνδεσμο. Διακρίσεις Οι πολλές και υψηλές διακρίσεις που έγιναν στον Πανίκο Ιακώβου, στην Κύπρο και όχι μόνον, είναι η απόδειξη της μεγάλης προσφοράς του. Απόδειξη του πόσο εκτιμήθηκε η πορεία και η προσωπικότητα ενός μεγάλου ανθρώπου του αθλητισμού. Για την προσφορά του στην εκπαίδευση τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Η ΚΟΠ και ο ΚΟΑ τον τίμησαν για τα όσα πρόσφερε στο ποδόσφαιρο της Κύπρου. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ΓΕΕΦ για τα όσα πρόσφερε στην Εθνική Ενόπλων. Έλαβε επίσης τιμητική διάκριση από τον Πανευρωπαϊκό Σύνδεσμο Προπονητών.

FLASH BACK Το φιλμ της πορείας του

             Η πορεία του Πανίκου Ιακώβου τον κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών. Στο ποδόσφαιρο και σε πολλά άλλα αθλήματα, όπου διακρίθηκε και ήταν πρωταθλητής. Η καριέρα του όπως είπαμε ξεκίνησε το 1956 στην Ανόρθωση. Μετά από τρία χρόνια εντάσσεται στον Παναθηναϊκό. Μετά από επίσης μία τριετία στον σύλλογο της Αθήνας, κάνει τη δεύτερή του θητεία στην Ανόρθωση, εξαετή αυτή τη φορά. Πολλοί οι τίτλοι και οι διακρίσεις: Δύο πρωταθλήματα με την Ανόρθωση (56-57, 57-58) και δύο κύπελλα με τη φανέλα της «Κυρίας» το 1958-59 και το 63-64. Και τις τρεις χρονιές στον Παναθηναϊκό ήταν πρωταθλητής (1960. 1961, 1962). Ήταν 10 φορές διεθνής. Κρέμασε τα παπούτσια του μόλις στα 28 του χρόνια και ακολούθησε την προπονητική καριέρα. Για πρώτη φορά κάθισε στον πάγκο της Εθνικής στις 15 Νοεμβρίου 1974, στη φιλική ήττα με 3-1 από την Ελλάδα στον Πειραιά, αλλά η πραγματική του θητεία σαν Ομοσπονδιακός τεχνικός ξεκίνησε 10 χρόνια μετά, με τη λήξη της θητείας του Βασίλ Σπάσοφ. Όπως προαναφέραμε έμεινε 7 χρόνια στο τιμόνι της Εθνικής και κάθισε για τα τελευταία φορά στον πάγκο το 1991 στη Μόσχα (ήττα της Εθνικής από την τότε Σοβιετική Ένωση) και με το πέρας της περιόδου ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Ο απολογισμός του Π. Ιακώβου στην Εθνική ήταν 34 αγώνες, στους οποίους κατέγραψε μία νίκη, τρεις ισοπαλίες και 26 ήττες (18-76 γκολ). Η νίκη ήταν σε φιλικό παιχνίδι με το Λουξεμβούργο. Οι δύο από τις τρεις ισοπαλίες ήταν και με τα σημερινά δεδομένα μεγάλες επιτυχίες. Πόσο μάλλον τότε. Ισοπαλία 0-0 με την Πολωνία εκτός (προκριματικά Euro) στα 1987 και ισοπαλία με τη Γαλλία 1-1 εντός έναν χρόνο μετά, για τα προκριματικά του Μουντιάλ

 

Πρόδρομος Παπαπαύλου

Πρόδρομος Παπαπαύλου

                Γεννήθηκε στο Πατρίκι της επαρχίας Αμμοχώστου. Ολοκλήρωσε την ιατρική στην Αθήνα με ειδικότητα γενικής χειρουργικής και θωρακοχειρουργικής. Στις ΗΠΑ ολοκλήρωσε την ειδικότητα της αγγειοχειρουργικής και εργάστηκε στο Spring Branch Memorial Hospital Huston TEXAS και αργότερα στο St Mary’s Hospital of London και στο University of South Manchester. Διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής της Α’ χειρουργικής κλινικής του Γενικού κρατικού νοσοκομείου Νικαίας.

Με τον Αντώνιο Πολυδώρου δημιούργησαν το πρώτο ενδογγειακό εργαστήριο στην Ελλάδα. Εκεί εξετέλεσαν πρωτοπόρες για την εποχή τους  στην Ελλάδα επεμβάσεις και το Μάρτιο του 2001 δε, προέβησαν με επιτυχία στις πρώτες επεμβάσεις στον κόσμο κρυοπλαστικής περιφερικών αγγείων για τις οποίες και τιμήθηκαν με βραβείο αναγνώρισης τις συμβολής τους στην πρόοδο τις αντιμετώπισης της αγγειακής νόσου.

Σήμερα είναι διευθυντής της αγγειοχειρουργικής κλινικής του Metropolitan Hospital και σύμβουλος αγγειοχειρουργικής Ωνασείου καρδιοχειρουργικού κέντρου.

Είναι μέλος σε 12 Ιατρικές Ελληνικές και Διεθνείς Εταιρείες και έχει λάβει μέρος σαν ομιλητής σε περισσότερα από 80 Διεθνή και πανελλήνια Συνέδρια έχοντας δε εκπονήσει περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε Διεθνή επιστημονικά έντυπα και συνέδρια.

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 , σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τιμήθηκε για τη συνολική επιστημονική και ανθρωπιστική του προσφορά . Είναι η καταξίωση μιας λαμπρής επιστημονικής πορείας του διακεκριμένου γιατρού στο νοσοκομείο της Λέρου, του οποίου υπηρέτησε αρκετά χρόνια με σεμνότητα και ήθος.
Θερμά συγχαρητήρια ΠΡΟΔΡΟΜΕ!